Sunday, April 24, 2011

Keburukan Perempuan Bergaduh

Pergaduhan antara wanita dgn wanita(physically)
Bergaduh kerana merebut lelaki?
Kau risau pesaing kau rampas lelaki pujaan kau. Jd kau cuba gertak dia dgn bergaduh utk takutkan dia. Tp fikirah. What do you expect? Lelaki tu akan pegi kat kau? SALAH. Mana ada laki nk perempuan ganas. Mula-mula queen control, lama-lama berlakulah kes isteri pukul suami. Pure stupidity. KEBANYAKAN lelaki tak suka perempuan kaki pukul.

Pergaduhan antara wanita dgn lelaki(mentally)
Sama seperti di atas. Memberi efek yg sgt kuat kepada kaum lelaki. Lelaki akan cepat membenci wanita. Bukan seorg. Tetapi lelaki lain jugak. Tanggapan yg sgt negatif kerana ppuan biasanya lebih lemah lembut dan merupakan kaum melayu terakhir(kononnya).

Wednesday, April 6, 2011

Masalah sesetengah manusia era 2000an

Npe prangai mcm ni. Npe tanya soalan mcm tu.

"skrg DAH single atau MASIH in relationship?"

Kau ingat aku jenis start relationship for fun ke?
Kau ingat aku nk relationship mmg rancang ada relationship utk tempoh2 tertentu je ke?
Kau ingat aku jenis tukar2 perempuan ke?
Kau ingat aku suka?

Ni kalau aku betul2 aku single ni, smpai bila2 aku tknak cari prempuan. Tgok la 2-3 tahun lg baru cari balik. Cukup la sekali.
Tp kalau boleh aku nk proceed dgn relationship ni ^^

Actually aku ni jagung lg. Setahun jagung. Kejutan-budaya/Culture-shock tu normal la.

*btw, allergic popcorn.

Sunday, March 27, 2011

Padahnya terlalu mabukkan dunia teknologi

Seperti mana yg ramai org sedar, kita skrg berada di era kemajuan. Tahun 2011. Mcm2 peralatan canggih dicipta demi membantu manusia melakukan aktiviti harian. Kita ambil contoh. Misalnya Jepun, okay cancel sbb Jepun baru sahaja mengalami krisis bencana alam, Allahuakbar. Proceed. Misalnya, malaysia yg mencapai jumlah penduduk sbyk 27 Juta org. dari jumlah itu, lebih 60% yg sangat terpengaruh dgn kemodenan dunia. Manakala baki 40% tersebut lebih oldskool dan tidak la terlalu mabuk dibuai kemajuan dunia kini.

Adakalanya mereka terlalu terpegun dgn kehebatan teknologi. Dlm erti kata lain, KEJUTAN BUDAYA. Actually, jika kita bukak mata luas2, kebesaran Allah SWT dpt dilihat dgn keindahan alam semulajadi. Tak mau nk pnjg2 kt sini. Gua simpulkan saja, kalau nk rasa kehidupan sebenar, lawati lah kawasan luar bandar dan kampung-kampung. Rasai kehidupan tnpa Facebook. Jadual harian pula penuhkan dgn aktiviti spt mandi sungai, singgah ke dusun.
Berani ckp mcm ni sbb mmg gua experienced lalui saat2 bercuti kt kwsn kampung ni. Mandi air terjun. Dgn Nurul Ashikin(love her) dan Nayli(kawan) di rumah Adib(kawan) di Karak. So, skrg aku kt KL, aku rasa rindu pulak nk berkampung balik. Takyah layan FB sgt. Bosan lah fb. kbye.




woi belum habis lg jgn close tab.

Tiba2 buat lawak lgsg takde kena-mengena. Cerita pasal manusia. Manusia tak pernah bersyukur. Ada saja perkara yg sentiasa nk lebih. Sombong, berlagak, kedekut, iri hati. dan byk lg. Semua sikap tu saya sendiri pun ada sebenarnya. Masih cuba memperbetulkan. Diharapkan semua org belajar utk bersyukur. Ucap alhamdulillah setiap masa.

JALAN SENANG :
Kalau nk rasa lebih bersyukur, selami perasaan org yg berada di bawah kita. Cuba rasa apa yg mereka rasa. Kesusahan dan kepayahan mereka yg di bawah kita boleh kita rasai jika kita benar-benar ikhlas nk blajar makna sebenar kesyukuran.

Dan jgn nk tipu kata kita org paling susah di dunia. Masih ada lg. Kalau kau duduk umah setinggan masih ada lg org yg lg susah smpai takde umah. Kalau kau takde umah masih ada lg org yg susah smpai tpaksa mengemis demi sesuap nasi. kalau kau mengemis masih ada lg org susah iaitu semut sbb hari-hari cari gula tp raja dia yg dpt makan banyak.


*sedikit tiada kaitan : sy syg Ekin.

Saturday, February 26, 2011

The Most Useless Flyers EVER

Some people have a lot of extra free time on their hands. These people spend their EXTRA time hanging useless flyers around the town. So here's is some of the photos taken.
AND I REALLY LOVE ALL THESE FLYERS.

Tuesday, February 15, 2011

Jangan Membenci Manusia

Sepanjang berumur 18 tahun ni, mcm yg pernah aku kata dlm post sebelum ni(clickable), aku mula mengenali pelbagai jenis org. Asam garam khidupan sedikit sbyk memberi kemasinan dlm kehidupan aku. Dlm meneruskan kehidupan aku mula sedar yg kehidupan kita ini benar-benar umpama sebuah roda dan kita akan sentiasa merasai kehidupan semasa berada di atas, atau di bawah. Or in easier word, kemanisan dan kepahitan dlm hidup. (Refer diagram)

Misal kata, kau. seorg yg sgt handal bermain bola. Dan kau benci kepada pemain simpanan atau mereka yg berkaki bangku. Ini bermakna kau seorg yg tidak bersyukur. Cuba kau bygkan jika satu hari nnti kaki kau patah atau kudung sebelah. Kau rasa apa agaknya akan terjadi terhadap bakat bermain kau?

Itu kisah roda, bagaimana pula situasi di mana kau mmpunyai seseorg yg mmpunyai seorg kawan baik yg sering melakukan kesalahan sama? Adakah kau akan mmbiarkan sahaja? sebenarnya tidak. Kita diwajibkan memperbetulkan kesalahan org lain tapi dlm masa yg sama kita harus mggunakan cara yg tidak mengaibkan. Dan jgn lah kau membiarkan si sahabat mengulangi lg kesalahannya sehingga org lain akan membencinya atau mengejeknya.
Tapi kadang-kadang jika kita malas nk betulkan kesalahan kawan kita, sebenarnya ejek dia pun best jugak.